czwartek, 12 czerwca 2014

Makaron z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem




Zainteresowanie moim pomysłem na pierogi przerosło moje oczekiwania. Wnioskuję zatem, że z tym gotowaniem to nie taki głupi pomysł ;)

Ponieaż popyt reguluje podaż postanowiłam stanąć na wysokości zadania i przygotować przepis na serio.
Moje popisowe danie obiadowe to makaron z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. Rodzinka za nim szaleje no i oczywiście jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu... choć nie tak łatwe jak pierogi.

Czego potrzebujemy?
- Makaron świderki (preferuję ten z lubelli)
- jedna pierś z kurczaka
- sos słodko-kwaśny w słoiku (chyba nikt nie myślał, że sama sos będę robić ;) )

Czas przygotowania? Jak "zepniemy poślady" to uwiniemy się w 25 minut.

Gotujemy wodę na makaron a w tym czasie ciachamy pierś z kurczaka w kosteczkę i wrzucamy na patelnie (dobrze jest wcześniej podgrzać na niej olej bo inaczej kurczak się przypali - sprawdzałam). Kurczaka na patelni solimy i pieprzymy wedle uznania. Jak już kurczak się podsmaży wrzucamy sos słodko-kwaśny na patelnię. Dobrze jest wcześniej wylać z niej olej wtedy nie będzie go czuć w sosie.
Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody - no to wiadomo. Wedle upodobań robimy go al dente lub na miękko (byle nie za bardzo bo się rozgotuje - sprawdzałam)
Odcedzamy makaron,przypominamy sobie o pomieszaniu sosu z kurczakiem (inaczej się przypali - sprawdzałam) Makaron wrzucamy na talerze, na to wrzucamy sos z kurczakiem i jeżeli lubimy eksperymentować w kuchni posypujemy ziołami (ja nie lubię ale sprawdzałam i jest całkiem smaczne z bazylią i lubczykiem).


I tyle - obiad gotowy. Dobrze jest też zwrócić uwagę czy pod patelnią wyłączyliśmy gaz bo inaczej patelnia się może spalić - sprawdzałam ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz